miércoles, 19 de mayo de 2010

MÚSICA (Albert i Soukaina)

3.-Els instruments populars Bascos.
  • El pandero: és un instrument de percusió semblat a la pandera, amb lo qual no poseeix cascabells i normalment és de major tamany.
  • La trikitixa: és un "acordeón diatónico", aquest instrument músical es toca principalment en el País Basc o en llocs amb presència de la cultura basca. En ocasions s'utilitza aquest termini per designar un ball o estil de música. La trikitixa i la pandera están molt units, tan que és així molt difícil veure algú tocan aquest instrument sense una parella que juga i marca un ritme amb la pandera. Té un só molt complet, és molt petit i fàcil de portar a qualsevol lloc; és molt comú veure els interprets tocar aquest instrument a peu o caminant quan toquen en una "romería".
  • La alboka: és un instrument del folklore basc tradicional, fabricat mitjançant un procès manual. El seu so és similar al de la gaita i, al igual que ella, el so no és interrumpit. El métode utilitzat per tocar és el de la "insuflación" continua, amb la qual mantè l'aire a la boca s'aconsegueix respirar sense deixar de tocar.
  • La txalaparta: és un instrument de percusió tradicional basc. Actualment s'utilitzen diferents tipus de suports capaços de suportar varies "tablones". Com aislant s'utilitzen "correas de cuero" i altres materials. Però el més important de la Txalaparta no és el seu aspecte sino el que sona, la seva forma de fer música, fundamental de la Txalaparta és la seva estructura rítmica, la seva música i no els seus components físics.
  • El txistu: són variants populars basques de la flauta de tres forats i són un dels instruments més importants de la música tradicional de la regió. Encara que el seu origen és de la juglaresca medieval i renacentista, han evolucionat amb l'ús d'altres materials per la seva construcció. S'han trobat d'ossos, canya i fustes indígenes. El txistu se sol ser l'instrument que acompanya les danses, en les "romerías" i actes municipals de l'homenatge. Inclus s'estan celebrant desde fa anys concerts que dia a dia mostren les possibilitats de l'instrument. El txistu és el més evolucionat de les flautes de tres forats.
Video

1 comentario:

  1. Bona feina. És un bon resum sobre els intruments tradicionals del País Basc. Heu de tenir més cura de l'ortografía, hi ha algunes faltes.

    ResponderEliminar